bergsfarm.blogg.se

Om vardagen på Bergs Farm.

En flyttar ut och en ny flyttar in

Kategori: Allmänt

Beata under klippningen.
 
I helgen ha Tora och hennes ägare och medryttare flyttat ifrån oss. Vi vill passa på att tacka för den här tiden och önska lycka till i framtiden! Imorgon kommer en istället en ny ponny till stallet, en närmare presentation kommer snart. I helgen har jag också påbörjat Beatas klippning. Hon är snäll att klippa och tycker att det är riktigt skönt men den sedvanliga otåligheten gör att jag får klippa henne i omgångar eftersom hon inte orkar stå still så länge. 
Chips är fegare och behöver lite mer tid så vi får se hur det går med hans frisyr framöver. Snart stundar en tripp till Tingsryd för att besöka Börjes eftersom vi behöver fylla på förrådet med förnödenheter inför våren. Hinkar, redskap, stängselmaterial, täcken, grmmor, grimskaft och ridkläder står överst på listan men vi får säkert med oss en hel del annat också. 
 
 
 

Förändringens vindar

Kategori: Allmänt

 
 
Ja, nu har vi sannerligen fått vind i seglen igen och även om igångsättningen av hästarna går relativt trögt så börjar inspirationen klättra ett pinnhål i taget för varje dag. 2013 kommer att bli ett förändringens år, för mig och för gården och för oss alla. Inte nog med att det känns att det här året är ett positivt år präglat av glädje och positiva känslor, utan motivationen till att driva nya projekt växer sig större för varje dag. 
 
Beslutet är nu fattat om att följande projekt ska starta under årets gång:
 
1. Byta yttertaket på det grå stallet.
2. Isolera klart innerväggen i sadelkammaren samt sätta upp ett hyllsystem.
3. Riva innertaket utanför sadelkammaren samt måla om och bygga hyllsystenm där också. 
4. Bygga ut lösdriften och fylla på med makadam samt öppna väggen mellan stallet och lösdriften så att hästarna ser varandra. 
5. Gräva ur och sanda fronterna på hagarna.
6. Fylla på underlag på ridbanan.
7. Söka bygglov för att få bygga ut röda stallet. 
8. Ordna med isolerade/uppvärmda vattenbaljor både inne och ute. 
9. Ordna spolplats med varmvatten i röda stallet. 
 
Alla projekt gör att jag verkligen längtar till våren när man kan påbörja arbetet, än så länge kan vi ju bara planera och förbereda. Hur långt vi hinner beta av listan innan året är slut återstår att se, men förändringens vindar fläktar friskt och jag ser fram emot ett år fyllt av glädje, fart och fläkt!
 
Over and out!

Torsdag 10/1

Kategori: Allmänt

Imorse när jag steg upp var det riktigt busväder ute med snö på marken och vinden som ven runt husknutarna. Som väl var fick jag ganska snabbt igång en brasa och lite hett kaffe att värma mig med, men eftersom marken var frusen beslutade jag att idag får bli en pluggdag. Mamma skulle ändå sköta hästarna idag så jag struntar i att rida. Istället beger jag mig till bibblan för att intensivplugga med Emy. Så nu ska jag skriva klart en uppgift idag och dessutom börja på en ny. Jag ska också börja läsa böckerna som vi har seminarium kring i början på nästa vecka och innan jag åker hem igen så blir det ett besök på gymmet. 
 
Igår när jag var i stallet passade jag på att skaffa bildbevis på Bettans nya täcke. Tyvärr var vädert inget vidare för fotografering och Bettan hade säkerställt att ingen skulle missta henne för renlig och fisförnäm, genom att rulla sig i den värsta lerpölen hon kunde hitta. Men väl, såhär ser det ut:
 

Finfint dressyrpass

Kategori: Träningsdagbok Chips

 
Idag har Chips fått arbeta lite ordentligt på banan. Vi lade fokus på grundridningen och jobbade med övergångar, rakriktning och sidförande hjälper och på slutet var han riktigt, riktigt fin! Duktiga, duktiga Chips! Det kändes att förra passet hade gjort nytta. Då var vi lite oense om stödet på yttertygeln vilket vi till slut löste och idag kändes det stor skillnad. Även Chips fick till ett par riktigt fina travökningar, men det har ju blivit lite vår grej så det är väl ingen större bedrift egentligen. Hur som helst är jag supernöjd med dagens pass!

Dressyr med skutt

Kategori: Träningsdagbok Beata

Idag åkte jag till stallet vid tvåtiden för att rida och när jag kom fram noterade jag att den under gårdagen stenhårda och knöliga ridbanan äntligen hade tinat och blivit mjuk och fin. Detta föll både mig och fröken i smaken då Beata skarpt ogillar hårda underlag och jag föredrar att kunna rida i alla gångarter. Vi passade på att träna ganska mycket galopp idag och jobbade lite med fattningar och byten. Bytena blir bra när hon fokuserar på dem, dessvärre bockar och brallar hon väldigt mycket och då är det ju lite svårt att träna på något alls mer än att hålla i sig. Vi fick till ett par snygga travökningar också och pållan blev riktigt svettig. Skönt! Hon behövde verkligen jobba lite ordentligt och göra av med alla ton av överskottsenergi som hon har samlat på sig. 
 

Bettan

Kategori:

Bettan är ett welsh cob-sto född 2011 e. Ias Cadarn u. Haymo's Fuké (se hästarna i stallet) ue. Valhalla´s More Magic. 
 
Bettan är en social och trevlig individ med gott temperament och mycket goda gångarter. Hon är van vid uppstallning på box men går just nu på lösdrift, hon trivs med båda delarna. Bettan har åkt transport vid flera tillfällen men aldrig varit bunden, lastning och resor har gått bra. Hon har även löshoppat lite småhinder och visar på stort engagemang och intresse samt en fin samarbetsförmåga. Hon har också varit ute på lite skogspromenader med hästsällskap och det har gått hur bra som helst. Detta är en ponny som kommer att passa för alla discipliner och vi hoppas på att hitta en köpare med ambitioner för tävling och/eller avel men det viktigaste är att Bettan får ett riktigt gott hem!
 
Hennes pappa är en ung welsh cob-hingst som är guldbelönad på utställning samt har tävlat LA dressyr i unghästklasser med över 70% och är på väg framåt i sin karriär. Cadarn är efter Broughton Replica som är flerfaldigt guldbelönad med upp till 45(!)p. Hans morfar är den välkände hingsten Henfynyw Tywysog som har flertalet SM-medaljer i dressyr med olika ryttare. Hans mamma är flerfaldigt guldbelönad med upp till 44p. 
 
 
Bettans mamma är ett welshsto med mycket goda gångarter som tävlat lätta dressyrklasser med över 70% som unghäst men en skada satte stopp för den fortsatta tävlingskarriären. Hon har ett helt fantastiskt temperament och är visad och avelspremierad med 9-8-7-8-8=40 p och guld. Hennes helbror Haymo´s Extreem More Magic tävlar FEI dressyr i Danmark och matchas för internationella klasser. 
 
Bettan i somras.
 
Haymo's Extreem More Magic. 
 
Haymo's Fuké. (Modern).
 

Henfynyw Tywysog.
 
Mer om Ias Cadarn (fadern) hittar ni här: http://www.stallstenstorp.dinstudio.se/text1_47.html
 
Ring Emelie 0768 52 60 84 vid intresse!

#1 Grovfoderanalys

Kategori: Foder

För att kunna servera din häst ett hygieniskt, kvalitativt och näringsmässigt passande foder så krävs det att man gör en analys av sitt grovfoder, d.v.s. hö eller hösilage beroende på vad man använder sig av. Genom att analysera sitt foder får man reda på näringsinnehållet i fodret och kan sedan utifrån analysresultatet räkna ut en foderstat åt sin häst. Foderstater kan man lära sig att beräkna själv, jag kommer att skriva lite tips i denna kategorin om hur man gör. Man kan även lära sig genom att gå på kurser eller lektioner eller använda program som t.ex. hippocampus.

 Är man osäker eller tycker att det är svårt finns det även foderrådgivare som man kan rådfråga och även få en foderstat uträknad åt sig. Det är dock att föredra att använda foderrådgivare som inte är knutna till någon foderprodudcent som t.ex. Krafft eller Hippo eftersom dessa ofta eller alltid rekommenderar sina egna fodermedel även om dessa inte är helt optimala. De rekommenderar dessutom oftast en ganska stor kraftfodergiva vilket varken är bra för hästen eller ekonomiskt för den som ska köpa foder.

Grovfoderanalyser utförs av flera olika företag i Sverige men billigast idag (mig veterligen) är Agrilab (www.agrilab.se) som tar 437,50;- för en analys som anger TS, rp, smb rp, MJ och de fyra vanligaste mineralerna. 

 

Bakgrund

Kategori: Foder

Hästen är naturligt ett strövande betesdjur som lever i flock vilket också påverkar hur den domesticerade hästen är idag. Hästar har ett stort behov av att röra sig fritt och gärna tillsammans med andra. Detta bör man tänka över i alla sammanhang med hästar såsom all hantering och träning, för att förstå hästens beteende, men också när man bygger stall, ordnar stallrutiner och planerar hagar. Hästar bör vistas utomhus stora delar av dagarna och dessutom ha sällskap av andra hästar.

När det gäller foder är det oerhört svårt att efterlikna det som hästen äter naturligt, särskilt i den här delen av världen där betesmarkerna är snötäckta och obrukbara under halva året och dessutom tvingar hästarna att vistas långa stunder inomhus i stall. Naturligt betar hästen ca 16-17 timmar per dygn och får då i sig ganska lite föda i varje tugga eftersom betet ofta var magert, bortsett från några få månader med kraftigare bete, och dessutom ganska näringsfattigt. Hästen var tvungen att få i sig mycket foder för att tillgodose sitt näringsbehov.

När vi idag odlar foder så håller de flesta fodermedel alldeles för hög näringshalt för många av våra hästar. De svårfödda hästarna har glädje av det men de normal- och lättfödda har det värre. Man hade behövt ett stråfoder med betydligt lägre näringsinnehåll så att man hade kunnat fodra i större mängder.

Det första man bör göra är alltså att söka rätt på ett bra grovfoder som passar den hästen eller de hästarna man har. En analys ger svaret på frågan hur näringsinnehållet ser ut och kan även ge en bedömning av den hygieniska kvalitén. Min tanke är att energivärdet egentligen kan vara hur lågt som helst om bara proteinkvoten håller sig runt sex och fodret är hygieniskt. Ju mer svårfödd häst du har desto högre energivärde behövs och kanske också en högre proteinkvot. 

 

Åttonde januari 2013

Kategori:

Idag har jag varit i stallet och ridit två hästar samt pysslat om en unghäst och ett avelssto. På eftermiddagen var jag på gymmet där jag sprang 3 km och styrketränade ett måttligt pass med fokus på benen men även lite armar och mage. Eftersom hösten och första halvan av vintern har varit fullspäckad av skola och stall så har jag inte hunnit träna så mycket men jag valde att jobba med de vikter som jag hade på senaste gympasset i höstas och det fungerade bra. 
 
 

Bettan har täcke för första gången

Kategori: Träningsdagbok Bettan

Idag har Bettan fått testa sin garderob för första gången. Eller tja, åtminstone ett täcke. När jag tog in henne och Hulda för att ge kraftfoder passade jag på att rykta dem en stund och innan de skulle gå ut i hagen igen testade jag att lägga på henne ett vintertäcke. När man lägger på ett täcke för första gången brukar man kanske vanliga välja ett täcke som inte prasslar och gärna av naturmaterial för att undvika risken för statisk elektricitet, d.v.s. undvik fleece. Men Bettan är en tuff tjej så jag gjorde en chansning och det gick hur bra som helst. Hon tyckte att det var lite konstigt med att remmar och snören och luktade på sig själv och såg ganska förvånad ut men hon accepterade läget och numera har även hon vintertäcke på sig i hagen. 
 
 

Promenad i skogen

Kategori: Träningsdagbok Chips

Idag har Chips varit ute och skrittat i skogen i ungefär trekvart. Bortsett från att han var nära en hjärtinfarkt när han blev rädd för något obegripligt i början av passet så var ridturen riktigt behaglig. Om jag bara inte hade frusit så förskräckligt om fingrarna så hade man riktigt kunnat njuta av lugnet. Vägarna ute är hårda som betong men stigarna inne i skogen är ganska mjuka. Idag höll vi oss dock till skritt hela vägen. Underlaget på ridbanan är inte helt ok just nu vilket försvårar träningen en aning. I ridhuset kan man såklart rida problemfritt men om man vill vara utomhus blir det svårt att få så mycket uträttat. Chips är dessutom väldigt känslig i sin rygg så man chansar inte gärna ifall underlaget är dåligt. Om han går och spänner sig så blir han lätt stel och spänd i sina muskler. Hur som helst så var både häst och ryttare nöjda och glada när vi kom tillbaka, även om mina fingrar blev som frusna korvbitar i kylan. 
 
Chips i skogen i härligt väder.

Jul

Kategori: Allmänt

Nu har jul- och nyårshelgen äntligen passerat och allt har återgått till det normala. Min praktik är över för den här gången och återigen sitter jag med näsan i historieböckerna och hästarna hinns med innan mörkret faller om dagarna. Skönt! Julen har varit fin men det är ändå skönt när vardagen lägger sig och nu hoppas jag att hästarna kan få komma igång på allvar igen och att träningen ska bli lite mer konsekvent.
 
 
Idag har Chips varit ute på en liten skogsrunda men underlaget var inget vidare så vi tog det ganska lugnt. Beata har också fått röra lite på sig men där blir det fler aviga språng än räta just nu. Ponnyerna har blivit lite extra ompysslade också och lilla Bettan har fått på sig ett täcke för första gången. Det var lite skumt tyckte hon men hon uppförde sig alldeles utmärkt. Eftersom hon och Hulda går på lösdrift just nu så är tanken att även Bettan ska få ha ett ordentligt täcke på sig, åtminstone när det regnar och snöar. 
 
Nu är det dags för mig att återgå till studierna så att jag hinner med en genomkörare på gymmet innan kvällen. 
 
På återseende!
 
Jag och Beata.

Tokfia

Kategori: Allmänt

Idag har jag testat en ny sadel på Beata. Jag fick låna en Wellington Greenline av en kompis som jag hoppades kunde passa men icke. Jag är väldigt förtjust i den här sadeln då man sitter som gjuten och egentligen låg den inte så illa men den var lite för vid för Beata. Hon har en väldigt hög manke och när sadeln är för vid blir mankfriheten alldeles för liten. Så tyvärr blir det nog inget sadelköp just nu. Ridpasset i sig var inte heller någon höjdare. Ridbanan var väldigt hård och frusen så efter en kort uppvärmning gav jag mig iväg på en stig i skogen istället. Där var underlaget bättre men Beata som är en väldigt energisk och påhittig dam tog fler aviga steg än räta och bockade många och rejäla språng med regelbundna intervaller. Efter en stunds hoppande och studsande fick jag lov att avsluta och återgå till stallet. Underlaget var som sagt bättre ute, men inte tillräckligt bra för att man skulle kunna galoppera. Ett galoppass där hon hade fått bränna lite energi hade verkligen varit välbehövligt!
 
Man ska göra det man är bra på.